Kultūras notikuma “Baznīcu nakts 2017” pulcē ap 30 000 cilvēku visā Latvijā

Rīga, 2017.gada 4. jūnijā

FOTO:Laura Viļumsone – Baznīcu nakts koncerts Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē

Kultūras notikuma “Baznīcu nakts 2017” pulcē  ap 30 000 cilvēku visā Latvijā

Piektdien, 2.jūnija vakarā ceturto gadu aizvadīts Latvijas kristīgo baznīcu draudžu kultūras notikums “Baznīcu nakts”, kas pulcējis ap 30 000 cilvēku. Neraugoties uz vējaino vakaru, visā Latvijā notikumam bija gatavojušās 190 baznīcas, vairāk nekā 3000 koristu, ansambļu, solistu, mākslinieku un lektoru. Vakara gaitā visos novados tika aizvadīti vairāk nekā 250 koncerti, novadītas vismaz 60 ekskursijas, ap 50 lekcijām par dažādām tēmām, vairāk nekā 70 radošās darbnīcas bērniem.

Baznīcu nakts pasākumā Rīgā iesaistījās aptuveni 12,5 tūkstoši cilvēku, plaši apmeklējot ne tikai pilsētas centra un Vecrīgas baznīcas, bet aktīvi dodoties arī uz Pārdaugavu (īpaši Āgenskalnu), Latgales priekšpilsētu, Sarkandaugavu un Teiku.

Arī novados atsaucība vērtējama kā augsta – kopējais interesentu un dalībnieku skaits Latvijas reģionos sasniedz ~17 000 cilvēku. No Latvijas reģioniem visvairāk apmeklētāju bijis Vidzemē (~6000) un Kurzemē (~4000).

Pasākuma idejas iniciators Latvijā Jurģis Klotiņš: “Ceturtā Baznīcu nakts ir skaisti nosvinēta. Esam gandarīti par ikvienu apmeklētāju, draudžu cilvēkiem un pasākuma saturiskās daļas dalībniekiem, kuri, neraugoties uz vējaino vakaru un priekšvēlēšanu laiku, devās atklāt un piedalīties daudzveidīgajā baznīcu draudžu sarūpētajā programmā. Novērojām, ka  cilvēki tiecas meklēt nesteidzīgāku un personiskāk izjustu kultūras un garīgo vērtību pieredzi. Pierādās, ka Baznīcu nakts ar katru gadu turpina veidot labu augsni kristīgo konfesiju un draudžu ekumeniskai sadarbībai mūsu valstī. Piedalīšanās Baznīcu naktī stiprina arī ikvienu draudzi. Gada otrajā pusē kopā ar draudzēm apspriedīsim Baznīcu nakts Latvijas simtgadei veltīto tematisko virzienu. Tā aprises iezīmējās jau šogad ar Latvijas vēsturei veltītām lekcijām vairākos dievnamos.”

Pateicamies visiem dalībniekiem

Esam pateicīgi visiem – māksliniekiem, mūziķiem, solistiem, draudžu mācītājiem, koordinatoriem un brīvprātīgajiem, kuri palīdzēja tapt šim īpašajam notikumam. Pasākums ir ieguvis atzinību no Latvijas konfesiju vadītājiem un tiek uzskatīts par nepieciešamu kā ikgadēju, baznīcas vienojošu iniciatīvu.

 

BAZNĪCU NAKTS NORISE REĢIONOS

Vidzemē atvērto baznīcu skaits šogad bija lielākais – teju 60 baznīcas, līdz ar to arī kļūstot par apmeklētāko reģionu – pasākumā piedalījās vairāk par 6000 cilvēku. Īpaši labi apmeklēts bija notikums luterāņu un katoļu baznīcās Valmierā, Smiltenē, Burtniekos, Katlakalnā un Cēsīs.

Visās pasākuma norises vietās Kurzemē (38 baznīcās) kopumā apmeklētāju skaits pārsniedza 4000. Par vienu no lielākajiem Baznīcu nakts norises centriem arī šajā gadā Kurzemē kļuva Liepāja, kas pulcēja cilvēkus desmit dievnamos. Liepājā notiekošā pasākuma apmeklētāju skaits bija aptuveni 2500 cilvēku.

Kopējais Zemgales un Sēlijas reģiona apmeklējums teju 40 baznīcās sasniedza aptuveni 3500 interesentus. Par pasākuma norises centru var uzskatīt Jelgavu un Jelgavas novadu – ipaši daudz apmeklētāju Bezvainīgās Jaunavas Marijas katedrālē Jelgavā, Jelgavas Jāņa evaņģēliski luteriskā baznīcā un Dobeles Evaņģēliski luteriskajā draudzē. Īpaši izceļamas arī apmeklētības ziņā ir Īles baznīca (ap 300 cilvēkiem vakara gaitā) un Lestenes baznīca Tukuma novadā, kura vakara gaitā pulcēja ap 450 apmeklētāju.

Latgalē 17 baznīcās kopējais apmeklētāju skaits Baznīcu nakts vakarā sasniedza ~3000 cilvēku. Visvairāk apmeklētāju pulcējušas Daugavpils Mārtiņa Lutera katedrāle un Daugavpils Vissvētākās Jaunavas Marijas Bezvainīgās Ieņemšanas Romas katoļu baznīca, kā arī Viļakas Vissvētās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīca un Stirnienes Sv. Laurencija Romas katoļu draudze.

Par Baznīcu nakti:


Kultūras notikums „Baznīcu nakts” Latvijā notiek kopš 2014.gada, pulcējot vairāk nekā 190 dievnamus visā Latvijā. 2016. gadā pasākumu apmeklēja vairāk nekā 26 tūkstoši cilvēku. Foto: http://ej.uz/BaznicuNakts2016Foto. Baznīcu nakts ideja līdz Latvijai atceļoja no Austrijas, kur pirms nedaudz vairāk kā 10 gadiem notika pirmais šāds Kristīgās baznīcas konfesiju un draudžu kopīgi rīkots ekumēnisks notikums. Drīz pēc tam pasākums notika arī Čehijā un Slovākijā. Kopš 2012. gada Baznīcu nakts notiek arī Tartu, Igaunijā. Pasākuma ieceri atbalsta Latvijas lielāko kristīgo konfesiju vadītāji. Latvijā Baznīcu nakti organizē starpkonfesionāla domubiedru grupa – Nodibinājums „Baznīcu Nakts fonds”. Pateicamies un aicinām ziedot turpmākam darbam – “Baznīcu Nakts fonds”, Reģ.Nr. 40008214405, konta nr. LV14HABA0551037490653.

Aktuālā informācija tiks publicēta projekta sociālo tīklu kontos un mājas lapā:

Informāciju sagatavoja:
Projekta “Baznīcu nakts” Komunikācijas vadītāja Inese Knipše
e-pasts: baznicu.nakts@gmail.com