No Lutera Rozes līdz Poporatorijai – Reformācijas tēma Baznīcu naktī

Rīga, 2017.gada 30.maijā

FOTO: Rīgas Doms

No Lutera Rozes līdz Poporatorijai – Reformācijas tēma Baznīcu naktī

Aktivitāte “Ko Tu naglosi pie baznīcas durvīm 21. gadsimtā?”, Vācu Poporatorija “Luters”, Lutera rozes radošā darbnīca bērniem un pulka lekciju par reformācijas tēmu. Tā šogad draudzes Baznīcu naktī 2. jūnijā atzīmēs Reformācijas piecsimtgadi.

Baznīcu draudžu rīkotie pasākumi aicinās aplūkot reformāciju no dažādām perspektīvām. Aicinām ielūkoties Baznīcu nakts programmā.

Rīgā Bolderājas baznīcā skanēs Reformācijas laika instrumentālā mūzika, ko atskaņos lautas spēles mākslinieki Lenards Gotlubs un Marta Gotlube. Krusta baznīcā būs video stāstījums “Reformācijai 500”. Savukārt Latvijas Apvienotās Metodistu baznīcas Rīgas 1. draudze centrā Akas ielā aicinās piedalīties aktivitātē “Ko Tu naglosi pie baznīcas durvīm 21. gadsimtā?”. Tā būs iespēja izteikt savas domas un pienaglto tās pie baznīcas durvīm, pēc tam saņem atbildi uz savu jautājumu no visu konfesiju mācītājiem, kuri kalpo Akas ielas dievnamā. Lutera vārdā nosauktā Torņakalna baznīca Rīgā aicinās uz koncertu “Baroka pērles”. Piedalīsies Dainis Cimermanis, Anastasija Hotuļova (obojas), Larisa Carjkova (ērģeles).

Kurzemē Liepājas Lutera baznīcā būs diskusija draudzes muzejā “Mārtiņš Luters un viņa varenais vēstījums pasaulei” – par Reformāciju un tās ietekmi uz kristīgās baznīcas un vēstures gaitu. Bet pulksten 20.00 būs iespēja skatīties vācu Poporatorijas “LUTERS” videoprojekciju (ar tulkotiem teksta materiāliem līdz sekošanai) Oratorijas pirmizrāde notika 2016. gada 31. oktobrī Dortmundē. Ventspils Nikolaja luterāņu baznīcā Lekcija “Reformācijas laika kultūra un māksla”. Bet Talsu baptistu baznīcā būs lekcija “Kas bija reformācija?”, ko sniegs Toms Grenevics vai Māris Gruzniņš. Savukārt pa ceļam uz Dundagu Valdemārpils – Ārlavas baptistu baznīcā draudzes priekšnieks Jānis Vadonis stāstīs dziesmu nozīmi draudzes dzīvē uzrunā “Par korāļiem”.

Zemgalē Jaunsaules luterāņu baznīcā būs iespēja pārvērtēt ar reformāciju saistītos priekšstatus.Lekciju “Vēstures stereotipu inventarizācija. Reformācijai tiešām 500?” ir solījis noturēt Andris Priede (Dr.hist.eccl.). Katoļu priesteris, Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes docents.

Sēlijā Vecā Stendera dzīves un darba pusē Lašu luterāņu baznīca Eglainē rīkos darbnīcu bērniem “Lutera roze”. Žanna Meškova stāstīs un rādīs Luteriskās Reformācijas simbolu – Lutera rozi un izveidot vitrāžas tehnikā savu gaismas lukturīti. (Droši vien arī pieaugušie ar interesi ņems dalību…)

Reformācijas tēmai veltītie sarīkojumi 2017. gada Baznīcu naktī iezīmē vienu no Baznīcu nakts vienojošām tēmām. Taču līdzās tai cita šīgada vienojošā tēma ir “Ģimene”. Baznīcu naktī notiks arī virkne citu ar Latvijas vēsturi, konfesiju un draudžu vēsturi saistītu diskusiju un lekciju. Par to nākamajos ieskatos un Baznīcu nakts programmā!

Sagatavoja Baznīcu nakts rīkotāju komanda

Par Baznīcu nakti:


Kultūras notikums „Baznīcu nakts” Latvijā notiek kopš 2014.gada, pulcējot vairāk nekā 190 dievnamus visā Latvijā. 2016. gadā pasākumu apmeklēja vairāk nekā 26 tūkstoši cilvēku. Foto: http://ej.uz/BaznicuNakts2016Foto. Baznīcu nakts ideja līdz Latvijai atceļoja no Austrijas, kur pirms nedaudz vairāk kā 10 gadiem notika pirmais šāds Kristīgās baznīcas konfesiju un draudžu kopīgi rīkots ekumēnisks notikums. Drīz pēc tam pasākums notika arī Čehijā un Slovākijā. Kopš 2012. gada Baznīcu nakts notiek arī Tartu, Igaunijā. Pasākuma ieceri atbalsta Latvijas lielāko kristīgo konfesiju vadītāji. Latvijā Baznīcu nakti organizē starpkonfesionāla domubiedru grupa – Nodibinājums „Baznīcu Nakts fonds”. Pateicamies un aicinām ziedot turpmākam darbam – “Baznīcu Nakts fonds”, Reģ.Nr. 40008214405, konta nr. LV14HABA0551037490653.

Aktuālā informācija tiks publicēta projekta sociālo tīklu kontos un mājas lapā:

Informāciju sagatavoja:
Projekta “Baznīcu nakts” Komunikācijas vadītāja Inese Knipše
e-pasts: baznicu.nakts@gmail.com