Baznīcu nakts 2020. gada 30. maijā

Rīga, 2019. gada 1. novembrī

FOTO: 

Baznīcu nakts 2020. gada 30. maijā

Baznīcu nakts tradīcija Latvijā mērāma jau sešu gadu garumā. Pēc 2019. gada notikuma vairāku draudžu brīvprātīgie un garīdznieki ierosināja Baznīcu nakts notikumam izvēlēties sestdienu, nevis piektdienas vakaru.

Oktobrī Baznīcu nakts rīkotāju komanda no Latvijas evanģēliski luteriskās baznīcas arhibīskapa Jāņa Vanaga un no Latvijas Romas katoļu baznīcas arhibīskapa metropolīta Zbigņeva Stankeviča saņēma atbalstu iecerei par notikuma norisi sestdienā.

Baznīcu naktij norises laiks sestdienā pavērs papildu iespējas. Pirmkārt, draudžu brīvprātīgie varēs mierpilnāk sagatavot dievnamu notikumam, jo sestdiena lielajam vairumam cilvēku ir brīva no algotā darba pienākumiem. Otrkārt, šāds norises laiks paver iespēju dievnamus atvērt jau agrāk pa dienu. Baznīcu nakts ilgst tikai sešas stundas. Cik baznīcu pa šo laiku var paspēt apmeklēt? Jāņem arī vērā, ka skolu izlaidumi pārsvarā notiek piektdienās.

Baznīcu nakts rīkotāji plāno aicināt draudzes, kuras piedalīsies notikumā, dievnamus 2020. gada 30. maijā atvērt jau pl. 12.00. Ja izdotos par to vienoties, tad 2020. gada 30. maijs, diena pirms Vasarsvētkiem, kļūtu par dienu, kad cilvēkus aicināt apmeklēt Latvijas lauku dievnamus, kuri citkārt nav atvērti. Tā būtu skaista iniciatīva, kas iedrošina iepazīt Latvijas dievnamu bagātību un mūsu skaisto valsti.

Pieteikšanās Baznīcu naktij sāksies 2020. gada februārī. Tiks turpinātas draudžu koordinatoru un garīdznieku tikšanās novados, kā tās aizsākās šogad. Baznīcu nakts komandas vadītāja no 2019. gada rudens ir ilggadējā Kurzemes novada koordinatore Baiba Špēra-Špora. Līdzšinējais komandas vadītājs Jurģis Klotiņš turpmāk būs
padomnieks notikuma satura jautājumos. Baznīcu nakts rīkotāji pateicas draudžu brīvprātīgajiem par nesavtīgo un svētīgo darbu iepriekšējos gados.

2019. gada notikuma foto ir skatāmi Baznīcu nakts facebook telpā:
https://www.facebook.com/pg/baznicunakts/photos/?tab=albums&ref=page_internal

Baznīcu nakti rīko nodibinājums “Baznīcu nakts fonds” kopā ar Latvijas kristīgo konfesiju draudzēm. Baznīcu nakts ir satikšanās ar skaistumu baznīcas kultūras, mākslas un garīgo vērtību mantojumā. “Gaisma ir nākusi pasaulē” – vārdi no Jāņa evaņģēlija ir Baznīcu nakts devīze un notikuma īpašās pievilcības avots. Baznīcu nakts aicina šo Gaismu piedzīvot sastapties ar Dieva skaistumu Latvijas baznīcās, cilvēkos un katram savā dvēselē.


Informāciju sagatavoja Jurģis Klotiņš, kultūras notikuma „Baznīcu nakts” komandas pārstāvis,
e-pasts: baznicu.nakts@gmail.com